Gå til indholdet

Kontorplanlægning

Kontorplanlægning er en metode til at designe og organisere din kontorindretning på en effektiv måde. Når det gøres godt, kan planlægning af kontorets indretning forbedre arbejdsgangen, øge medarbejderkommunikationen og forbedre dit overordnede arbejdsmiljø.

kommercielle rum coworking kontor design 2d-plantegning
roomsketcher kontor 3d-plantegning med have

Invester i din kontorplanlægning

Uanset om du opdaterer dit kontorlayout, organiserer en kontorflytning eller opretter et kontorlokale for første gang, kan det virke som en skræmmende opgave at gå i gang med et kontorplanlægningsprojekt. Uden tvivl kan det være udfordrende at planlægge, hvordan kontoret skal se ud. Fordelene ved at skabe et velplanlagt kontorlayout vil dog langt opveje de problemer, der kan være forårsaget af ikke at gøre det.

Faktisk kan design og layout af dit arbejdsområde påvirke produktiviteten med op til 20 %. Med så høje besparelser er det værd at investere tid og kræfter i din kontorplanlægning.

kontorplanlægger design eksempel blå toner

Skitser dine mål, når du lægger planer for dit kontor

Før du kaster dig ud i forskellige typer af stilarter for kontoret eller lader dig påvirke af de seneste tendenser inden for kontorindretning, bør du definere dine mål:

 • Reducer driftsomkostningerne
 • Tilskynd til mere medarbejderinteraktion
 • Stimulere til kreativitet
 • Øg produktiviteten
 • Støt kulturel forandring
 • Reducer miljøpåvirkningen
 • Frem medarbejdernes trivsel
 • Tiltræk og fasthold medarbejdere
 • Støt væksten

God kontorplanlægning handler om problemløsning. Brug lidt tid på at identificere, hvad dine mål er.

kontor i industriel stil 3d-plantegning med køkken

Fastslå dine funktionelle behov

Det næste trin er at bestemme, hvad de funktionelle behov på dit kontor er. En kontorfunktion kan være en opgave eller gruppe af opgaver, der udføres af en afdeling, et team eller en person. For eksempel er en reception en administrativ funktion på kontoret. Din reception kan involvere en person eller et lille team, og den har specifikke behov for at være effektiv. Hvad er disse? Normalt skal receptionen være tæt på indgangen til etagen eller på nederste niveau, så personalet kan hilse på kunderne. Receptionen skal muligvis have adgang til en printer eller kopimaskine. Kortlægning af dette vil hjælpe dig med at bestemme, hvor meget plads du har brug for omkring receptionen, og hvor dine stikkontakter skal placeres.

3d-plantegning coworking kontor layout

Opret lokaler til forskellige mødetyper

Et andet eksempel på en kontorfunktion er møder. Hvilken slags møder finder sted på dit kontor? Er det en-til-en-møder, store møder eller begge dele? Involverer de også kunder eller konsulenter? Dette er den slags spørgsmål, du skal stille dig selv, såvel som dem, du arbejder med for at definere dit kontormiljøs behov.

kontorindretning idé lille virksomhed 3d-plantegning

Plan for medarbejdervækst

Derudover vil du gerne se på antallet af medarbejdere og den forventede vækst. Skal der være plads til alle? Spiser folk frokost på kontoret, og er der plads til, at alle kan spise på samme tid, eller kan man løse det, ved at medarbejderne spiser på skift? Hvad med køkkenfaciliteterne?

Lav en prioriteret liste over behovene for hver enkelt af dine kontorfunktioner, og medtag denne liste i din projektplan. Det vil hjælpe dig med at vælge det rigtige kontorlayout som passer til dine behov og oprette et budget for dit projekt.

kontorplantegning i 2d med etiketter sort og hvid

Oprette et budget

Når du har skitseret dine mål og bestemt, hvad dine funktionelle behov er, skal du oprette et budget for din kontorindretning. Vigtige overvejelser, når du opretter et kontorplanlægningsbudget, er:

 • Hvad er projektets omfang?
 • Har du brug for at ansætte en professionel kontorplanlægger?
 • Skal du købe nye møbler?
 • Kræver dit projekt en kontorflytning?

Glem ikke at overveje, om der vil være en tidsperiode, hvor din virksomhed skal betale for både den nye kontorplads samt din nuværende kontorplads. Disse er ofte oversete udgifter, der kan tilføje ekstra omkostninger i dit budget.

coworking kontor design taklamper bla farver

Ha’ det sjovt!

Afslutningsvis: Ha’ det sjovt!! Et kontorplanlægningsprojekt er sjovt. Det kan revitalisere en virksomheds moral og forbedre dit arbejdsmiljø. Involver dine medarbejdere i processen. Søg efter kontorideer online for inspiration. Opret flere forskellige plantegningsmuligheder, og lad dine medarbejdere stemme på den, de bedst kan lide. Og når dit kontordesign er færdigt, kan du fejre din succes.

Vil du have mere inspiration til kontoret?

Udforsk kontorplantegninger og designideer, fra rummelige erhvervskontorer til hyggelige hjemmekontorer.

Klar til at prøve RoomSketcher?