Gå til indholdet

Grundplaner - hvad de gør, og hvordan man udarbejder en

Tegn en grundplan ved hjælp af vores enkle grundplansoftware, og forestil dig ejendommens og den omkringliggende grunds layout.

Grundplan software

Hvad er en grundplan?

En grundplan (også kaldet områdeplan) er en tegning, der viser indretningen af en ejendom eller et "område". En grundplan omfatter ofte bygningernes placering samt udendørs elementer som f.eks. indkørsler og gangarealer. Desuden viser grundplaner ofte anlagte områder, haver, swimmingpools eller vand, træer, terrasser og meget mere. Grundplanerne kan være i stor skala og vise hele grunden med bygninger i området, eller de kan være i mindre skala, hvilke er nyttige når der skal laves en have- eller gårdhaveplan.

Stor grundplan i 3D eksempel

Hvorfor er grundplaner vigtige?

Grundplaner er vigtige for havedesignere og landskabsarkitekter for at udarbejde layouts og vise ændringer på en ejendom.

Grundplaner er også en vigtig del af markedsføringen af ejendomme for at vise hele den komplette ejendom, herunder de vigtigste udendørs elementer. Grundplaner giver potentielle boligkøbere en idé om ejendommens størrelse, omfang og orientering, bedre end billeder gør det.

Grundplan plantegning

Grundplan vs plantegning

Forskellen mellem en grundplan og en plantegning er, at en grundplan viser alle anlæg på ejendommens område eller et stykke jord, mens en plantegning illustrerer den indvendige indretning af en bygning.

Både grundplaner og plantegninger er nyttige til at præsentere en ejendom, men grundplaner har den ekstra fordel, at de også omfatter den omkringliggende grund og det omkringliggende område.

Typer af grundplaner

Der findes tre typer af grundplaner, som er nyttige i forbindelse med ejendoms-, landskabsdesign- og boligprojekter:


Grundplan med landskab og pool i 2D

Grundplaner i 2D

En grundplan i 2D giver dig et klart overblik over din ejendoms udformning. Det kan være et simpelt sort-hvidt diagram eller et farvekodet kort der viser forskellige landskabselementer som f.eks. grønne områder eller asfalterede områder.

RoomSketcher grundplanssoftware 2D-grundplan

Grundplaner 3D

En grundplan i 3D er en 3D-gengivelse i fuld farve af dit landskabslayout. 3D-grundplaner gør det nemt at forstå og visualisere, hvordan grunden rent faktisk ser ud, herunder detaljer som strukturer, materialer, beplantninger og meget mere.

Grundplan i live 3D af have

Visualiser grundplaner i 3D

Væk dine grundplaner og dit havedesign til live med Live 3D! Besøg grunden via en virtuel rundtur i 3D.


Hvordan laver du grundplaner

Der er to nemme måder at lave grundplaner på. Enten kan du bruge en DIY-plantegningssoftware eller bestille tegninger fra en tegnestjeneste.

Grundplan software-app

Tegn selv via et plantegningsværktøj

Du kan nemt selv tegne plantegninger ved hjælp af en plantegningssoftware. Selv ikke-professionelle kan lave grundplaner af høj kvalitet. Ofte skal du blot investere 10 minutter af din tid i at lære softwaren at kende, og så kan du tegne på ingen tid.

Lær mere

Bestil plantegninger fra teknisk tegning

Bestil grundplaner fra en tegnetjeneste

Hvis du har en eksisterende tegning eller skitse over området, kan du bruge en tegnetjeneste til at få udarbejdet en professionel grundplan. Du skal blot sende skitsen ind, og så er plantegningen klar næste hverdag. De bedste tegnetjenester tilbyder en løsning, hvor du også nemt kan redigere den endelige plan. 

Lær mere


Sådan læser du symboler i en grundplan

For at gøre det lettere for dig at læse en grundplan kan det være nyttigt at kende nogle standardsymboler for grundplaner.


Ofte stillede spørgsmål (FAQ)


Idéer og eksempler på grundplaner

Find skabeloner og eksempler på grundplaner online i vores plantegningsgalleri.

Klar til at prøve RoomSketcher?